“Luda lopta” dovela Močvaru do usijanja

July 10th, 201111:26 pm @

0


“Luda lopta” dovela Močvaru do usijanja

05. srpnja 2011. Močvara, Zagreb

MADBALL (USA)

.UPSET (Zabok)

DRYFLOOD (Zagreb)

Godina 2006. bila je dobra za njujorški hardcore u Zagrebu. Prvo smo u travnju vidjeli Sick Of It All nakon gotovo deset godina od zadnjeg posjeta, a u srpnju su u goste došli Agnostic Front. Ove godine se povijest ponovila, u travnju su nam ponovno svratili SOIA i svjetski protresli Močvaru, a u srpnju je Močvara, umjesto Agnostica, ugostila nešto vrlo slično – prvi put u Hrvatsku došao nam je Madball!

Madball je nastao kasnih 1980.-ih kao side-projekt članova Agnostic Fronta (na basu je bio vokal Roger Miret, a na gitari Vinnie Stigma), dok je ulogu vokala preuzeo Miretov mlađi polubrat Freddy Cricien. Isprva su svirali neiskorištene stvari Agnostic Fronta, dok je prvo izdanje, Ball Of Destruction, uslijedilo 1989. Nakon nekoliko godina, bend je odsvirao dosta regionalnih koncerata i izmijenio postavu te 1994. potpisao za Roadrunner Records gdje su izdali dva albuma koja su ih zapravo i proslavila: Set It Off (1994.) i Demonstrating My Style (1996.).

Iako je koncert Sick Of It Alla bio gotovo rasprodan (čemu je kumovao odličan termin – subota, a i dobro pogođeno vrijeme održavanja koncerta), na Madballu se skupila ekipa sličnih glazbenih preferencija, premdaipak u nešto manjem broju. Kao support ovim hardcore velikanima najavljena su domaća imena Dryflood iz Zagreba i .upset iz Zaboka. Pomalo nelogičan i logičan izbor na prvi pogled, no ipak u poplavi hardcore-punk bendova u zadnje vrijeme na državnoj razini rijetko bi se mogao naći neki adekvatan (njujorške škole) da otvori koncert Madballa, a da već nije svirao ove godine sa Sick Of It All-om ili čak Terrorom.

Koncert su u zakazano vrijeme (oko devet sati) solidno otvorili Dryflood, koji za sebe kažu da sviraju hardcore-rock, pa što god to bilo. Nakon njih uslijedio je koncert .upseta, koji sviraju i zvuče baš kao Madball (i Ryker’s, Biohazard, SOIA, Terror, Strife i ini koje navode kao svoje uzore). Već se i Močvara prilično napunila za vrijeme njihovog nastupa, što je lijepo za vidjeti s obzirom na generalno lošu posjećenost svirki predgrupa na ovakvim događanjima.

Nešto iza 22.30, na stejdžu se ukazao Freddy i Madball, te su furiozno otvorili koncert s Invigorate, s posljednjeg albuma Empire koji je izašao lani. Uslijedili su nešto noviji hitovi poput For My Enemies, We The People, Hold It Down, Empire, R.A.H.C… ali pravo oduševljenje svih prisutnih nastalo je uz stare hitove poput Look My Way, Down By Law, dok je sa Set It Off doslovno cijela Močvara podivljala. Na stejdžu su se konstatno izmjenjivali fanovi, i muški i ženski, a Freddy je, naravno, između pjesama imao kraće govore o hardcore jedinstvu i svjetskoj sceni, kako to obično i biva na koncertima tog kalibra.

Kao i svaki hardcore koncert, i ovaj je u brzom ritmu projurio kroz Močvaru, no Madball se nakon kraće pauze vratio na bis te s kratkim “Thank you, we are Madball!” završio koncert.

Zabava ispred Močvare potrajala je još neko vrijeme, te kako je na rasporedu bio još jedan radni dan, brzo smo se uputili kućama. Nakon zbilja odlične hardcore sezone u Močvari (a i u drugim klubovima), ne preostaje nam ništa drugo nego se zapitati što nam jesen donosi.

 

(preuzeto s PLANet magazina)