Dvadeset godina od ludog provoda u Sunji – na malom festivalu sviralo čak devet karlovačkih bendova

October 12th, 201610:24 pm @

0


Dvadeset godina od ludog provoda u Sunji – na malom festivalu sviralo čak devet karlovačkih bendova

Prije točno dvadeset godina, kad je karlovačka hc/punk scena proživljavala svoje “zlatno doba”, dogodio se nastup za anale u malom, tada još uvijek ratom devastiranom mjestu Sunja kod Siska.

Festival Demo Time trebao je konačno oživjeti ovo malo mjesto, ali čini se da organizatori nisu ni očekivali da će poziv biti itekako prihvaćen od svih mogućih bendova iz cijele središnje Hrvatske, pa čak ih je iz Karlovca došlo (osam) devet, a ni to po pamćenju pisca ovih redaka nije možda konačan broj.

U ovo malo mjesto, s tek jednim otvorenim dućanom u kojem se pije piva iz gajbe, s vidljivim ratnim ranama na svakom ćošku, stigla je ekipa mladih punksa iz bratskog, također ratom razvaljenog grada, ali ipak sa živom punk scenom koja od sredine 90-ih više nikad niti nije bila bolja.

U petak 11. listopada svirali su Flaster of Disaster, Pžbuka, N.S.I.B., Kontra i Starla Dick, a dan kasnije, u subotu, karlovačke boje na demo festivalu branili su Amorphosa, Cleft, Nexus i Krug. (Moguće da su Starla Dick svirali u subotu?!)

Staro kino s balkonom i tada je, neposredno nakon rata, podsjećalo na naš Edison, a kad je karlovačka ekipa stigla i počela se zagrijavati u već spomenutoj trgovini, organizatori su još odšarafljivali drvene stolce. Nitko nije očekivao da će tek par sati kasnije to biti grotlo veselih mladića i djevojaka koji su se u to mjesto sjatili iz svih pravaca.

Ovo je definitivno najmasovnije gostovanje karlovačkih bendova u drugom gradu u povijesti, a svi će ga pamtiti po fenomenalnom zajedništvu i međusobnom podržavanju na sceni. U Sunji se, međutua, dogodili i manji incidenti, odnosno međusobna koškanja s domicilnim stanovništvom što je između ostalog i normalno kod ovakvih punk masovki koje ne prolaze bez obilatih količina jeftinog alkohola. Bilo kako bilo, sudionici će se dugo sjećati, a vrijeme čini da se ipak pamte samo lijepi trenuci.

Sretna godišnjica svima koju su bili na ovom događaju. Vjerojatno je bilo više prateće ekipe nego bendova, ako ste bili, a niste na slikama vičite 🙂