Gola voda

August 17th, 20069:06 pm @

0


Gola voda

Bend je nastao 1988. godine okupljanjem par karlovačkih srednjoškolaca i ljubitelja punk rocka. Uz mnoge poteškoće s nabavljanjem opreme i neredovitim probama ipak je predvladao mladenački entuzijazam te je bend nekako egzistirao u slijedećoj postavi: Čips (bas), Daba (bubnjevi) i Srle (gitara). Jedan od prvih koncerata održan je u Velom Lošinju u obližnjem dječjem kampu. Nakon žestoke svađe članova benda (koji je završio fizičkim obračunom, a sve to se događalo na pozornici za vrijeme nastupa) Gola voda nakratko prestaje sa radom. Nakon te kratke pauze ubrzo nastavljaju rad pa Šojka uleće na bas, a Čips se prebacuje na gitaru. Tada zaboravljaju lagane ritmove i počinju svirati melodični hardcore s utjecajim metala, noisea i psihodelije.

1992. godine potpomognuti s legendarnim karlovačkim pankerom Duletom stvaraju projekt buke nazvan DULE I GOLA VODA. Tada uglazbljuju neke od Duletovih tekstova poput „Mrtav grad“ i „Kataklizma komunizma“. U tom projektu nastaju i legendarni hitovi „Lažni prijatelj“, „Ona“ i „Brainwash“ (prve dvije stvari je obradio N.S.I.B. iz 1996.). Ta muzika je najbolje odražavala situaciju i psihofizičko stanje u Karlovcu 1992. godine.
Sve je to bilo pojačano obilnim količinama alkohola, no tako i tako u gradu nije bilo ničeg drugog. Inače, u to ratno vrijeme, zbog noćnih uzbuna, probe su se održavale u jutarnjim satima, pa je Dule bdio cijelu noć, a spavati je išao tek nakon prijepodnevne probe.
Na gitarijadi 1993. Gola voda nastupa bez Duleta, a tada nastaje live snimka stvari „Žutilo“ koju kasnije obrađuje Scud (u engleskoj verziji) u kojem su nakon raspada Gole vode 1993. svirali Čips i Daba.