LAIBACH, Kamanje, 13.03.2010.

March 20th, 20101:52 pm @

0


LAIBACH, Kamanje, 13.03.2010.

Laibach

Selo pokraj Kupe koje nije Letovanić ugostilo je prošlog vikenda u svjetskim okvirima zasigurno najveću glazbenu skupinu s ovih prostora – legendarni Laibach. Susjedi Slovenci koji su iz svojeg rodnog Trbovlja odavno digli sidro, a kako bi punili dvorane New Yorka, Pariza, Berlina i drugih svjetskih metropola ovog su puta navratili u malo općinsko središte Kamanje na sjeveru Karlovačke županije. Svjetski putnici poznati po brojnim kontroverzama, a posebno po dizanju živca političkim komesarima bivše nam zajedničke države, pokazali su da društveni dom originalno namijenjen lokalnim vatrogasnim zabavama može istovremeno biti rock klub, disco i teatar.

Laibach je u svom gotovo dva sata dugom koncertnom performansu petstotinjak posjetitelja pristiglih iz Karlovca, Zagreba, te bližih slovenskih gradova doslovno zakovao na mjestu. Upečatljiva zvučna zavjesa u kombinaciji s video projekcijama djeluje snažno, tako da Laibach dopire do svih slušatelja, bez obzira na njihove glazbene afinitete i konvencionalne podjele. Koncertni opus Laibacha ovog je puta bio svojevrsna retrospektiva njihovih ranijih uradaka, valjda zbog toga što su noviji projekti možda prikladniji simfonijskim dvoranama nego rock klubovima ili, u ovom slučaju, seoskim domovima kulture.

Mješavina industro-metala, techna i neoklasike protkana glasnom porukom nadnacionalnog, te borbe protiv sveg zla počinjenog u ime “viših ciljeva”… Tako bi se, valjda, moglo ukratko opisati ono što Laibach radi na stage-u i izvan njega. Na njihovu glazbu, međutim, ne treba trošiti previše riječi. Jednostavno, treba ih treba poslušati.

Laibach

Kamanjsko ukazanje Laibacha iznenadilo je mnoge, ali ne i sam Laibach koji su i ovu svirku odradili besprijekorno profesionalno. Nažalost, nismo uspjeli saznati koju su putovnicu Laibachovci pokazali na granici u Jurovskom Brodu, slovensku odnosno europsku ili onu svoje izmišljene NSK. Naime, stariji slušatelji mogu se prisjetiti kulturnog projekta Neue Slowenische Kunst kojeg su Laibach i skupina slovenskih underground kulturnjaka osnovali početkom devedesetih. Virtualna država osnovana je kao svojevrsna parodija na raspad istočnog bloka, Jugoslavije, rat i ostala zanimljiva, ali i vrlo tragična društvena kretanja.

Laibach

Kako je uoči koncerta rekao osnivač Laibacha Ivan Jani Novak, za njih nema razlike da li sviraju u New Yorku, Londonu ili Kamanju. Sviraju, kaže Novak, svuda gdje žele i gdje za to, naravno, postoje uvjeti. Zanimljivo, sam Novak se više ne pojavljuje na stage-u već je pozornicu prepustio mlađim snagama i nezaobilaznoj ikoni benda – pjevaču Milanu Frasu. On svoju ulogu majstora ceremonije očito više nego uspješno obavlja s mix pulta.

Sve u svemu, više nego zanimljiva večer u idiličnom Kamanju. Kako saznajemo od organizatora, mladića iz lokalne kamanjske udruge 90-e, serija koncerata u njihovom društvenom domu nije niti blizu gotova, a nastup Laibacha nije vrhunac sezone. Naime, najavljen je Colapis rock fest koji će se u lipnju održati u Kamanju na nogometnom igralištu županijskog ligaša Vrlovke. Nastupat će velika rock imena iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. Šteta, ovog puta bez Laibacha.

Flickr galerija

[flickrpress type=”photostream” api_key=”4020cb475bb6d027d3b79bd68ac95056″ account=”KARLOVACNOTLA” count=”8″ lightbox=”true”] .