Scud

August 17th, 20069:52 pm @

0


Scud

U ljeto ratne 1993. godine, Čips (gitara) i Daba (bubanj) iz benda Gola voda počeli su raditi pjesme koje su nekoliko mjeseci kasnije postale repertoar novog karlovačkog HC banda Scud. U kompi s Gocom (vokal) i Mikšom (bas), već nakon nekoliko probi Scud je imao priliku predstaviti se publici. Zbog rata i ostalih sranja, noćni život u Karlovcu je totalno zamro, pa je krajem 1993. organizirana gitarijada u nekadašnjem kinu „Luxor“. U vrijeme kad se slušao cro dance i ostala kvazi disko sranja Scud je bio pravo osvježenje, što se vidjelo i po prihaćenosti publike. Goc i Daba su još od prije ozbiljno brijali na straight edge, dok su Čips i Mikša ipak ostali vjerni „Karlovačkoj“ i ostalim čarima mladenačkog života. Već u siječnju 1994. Scud je na istom mjestu imao samostalni koncert koji je zabilježen i na live kaseti, dok postoji i video zapis. U goste su stigli njihovi prijatelji iz kutinskog K.O.O., te domaće snage In Memoriam. Petstotinjak prodanih ulaznica i mega mosh pokazali su da dolaze bolji dani za karlovačku scenu…

U ovoj postavi Scud je svirao tek do ljeta 1994. godine, kad je iz benda otišao Goc. Umjesto njega na vokal pristiže Guda. Tad je u Zagrebu snimljen demo „Straight from the Heart“ s pet pjesama. Guda nije predugo gudio u Scudu, kao ni Daba, pa su do svibnja 1996. godine nastupali kao trojka. Čips je uz gitaru pjevao, na bubnju se pridružio tada mladi panker Kiki. Pred kraj godine na vokalu se priključio i Fero, koji je sa Scudom imao i nekoliko nastupa. Nakon odlaska basista Mikše, Čips i Kiki su namjeravali ponovo nastaviti svirati sa Slovencom na basu, ali ti planovi nikad nisu zaozbiljno realizirani. Tada je na bas uletjela Đez iz Pžbuka-e i sa Scudom nastupila na jednom od prvih hrvatskih open air koncerata – legendarnom punk pikniku u Murskom Središću, koji je ujedno bio i zadnji koncert ovog benda. Scud je odsvirao tridesetak koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji, među njima i u legendarnom riječkom „Palachu“.

Osim već spomenutog izdanja „Straight from the Heart“, izdali su split tape sa F.O.D. „Zajedno smo jači“ u izdanju M/F SCUM-a , split tape s Amorphosom i kasetu s raznim snimkama „94-96“ u izdanju B.O.M.-a. Scud je izašao i na tri međunarodne kompilacije od kojih je najzapaženija „SRETNA MLADOST“ u izdanju ILL IN THE HEAD.

Mp3

DownloadScud – Think Positive

DownloadScud – We’ll Never Leave You Alone